Popstjerner som blir kunstsamlere

Foto: Pamela.se (CC-BY)

Du har kanskje sett det før – den rike popstjernen som etter en tid begynner å bli veldig interessert i kunst å begynner å investere å samle? Penger er slett ikke noen problemer, og samlingene blir større og større helt til de ikke får plass i popstjernens store luksuøse hus lenger.
Da må man ha en strategi. F eks å investere i et stort hotell så man kan ha sin kunst i det hotellet isteden for i hjemmet sitt. Og siden penger ikke er tema er det bare å sette igang.
Det har Per Gessle (Roxette) gjort; investert i et hotell nær hjemmet sitt for å ha kunst i. Ja for å ha spa-badende gjester i også kan man gjette, men det er extremt mye kunst. Alle vegger man kan få plass med så mye som et postkort på er det et set med tavler; posters og kunstplakater blandet.
Mange er på andre kjendiser, feks en stor utstilling med fantastiske bilder på David Bowie, mer om det senere, men en av de mer annerledes er et set med litografier av Makode Linde i hans serie Afromantics. Klare, enkle linjer, motiver som er veldig direkte i tiltalen slik han ble kjent med Painful Cake i 2012.
Mange tavler er til salgs, så også Lindes. For bare litt under fem tusen kroner kan denne strutsen bli din. Den kan da ikke stikke hode i sanden lenger da, ikke denne strutsen. Og kanskje er det en måte å lese bildet på. Det går ikke å stikke hode i sanden lenger; ting er som de er, virkeligheten er her rett opp i fjeset vårt og vi kan ikke blunde for den.
Men det er helt sikkert et annet budskap som Linde vil sende; han er jo blitt kjent for sin kritikk av hvordan mørkhudede blir sett på og behandlet i samfundet.
Uansett hvordan man leser disse bildene er det spennende at den kunstsamlende popstjernen kjøper inn kunst som er litt mer kontroversiell enn vanlig, og ikke bare flotte sort-hvite bilder av Humphrey Bogart i motlys.
En fryd for sjelen og øyet.