Norges mest fargerike by

Stavanger kan kanskje kalles for Norges mest fargerike by. Hver år blir det arrangert en festival i Stavanger som kalles for Nuart. Festivalen bringer kjente artister som setter sitt preg på byens bygninger i form av grafitti. Kunstformen kalles for gatekunst eller på engelsk streetart. Gatekunst er forskjellig billedkunst som er oppført i det offentlige rom, noen ganger ulovlig og anonymt på husfasader rundt om i byer. En gatekunstner som mange kjenner blir kalt for Banksy, navnet er ikke hans virkelige navn. I dag blir gatekunst gjerne sett på som en moderne versjon av den tradisjonelle grafittien.

Nuart har blitt arrangert årlig siden 2001 i Stavanger, vanligvis i September måned. Gatekunsten som blir produsert i forbindelsen er lovlig og permanent og kan sees på bygninger rundt omkring i byen. Artister kommer fra hele verden for å delta. Stavanger by blir altså fargelagt litt etter litt av profesjonelle gatekunstnere. Mye av gatekunsten som har blitt satt opp hvert år har blitt stående i flere år, noe som skiller seg ut fra større byer som har lignende konsept. I større byer blir kunsten ofte fjernet hurtig for å lage plass til noe nytt. Stavanger har fått et rykte for å ha god gatekunst takket være Nuart-festivalen. Selve festivalen består også av forskjellige arrangementer, workshops, utstillinger og mer.

For å se verkene fra Nuart-festivalen kan du ta en guidet tur rundt i Stavanger. Guidede turer finner som regel sted om sommeren, og tar opp til to timer og man får se nesten 100 gatekunstverk. Turen ender på Nuart-galleriet. For dem som foretrekker å gå rundt på egen hånd finnes det en app som hjelper deg til å oppdage gatekunstverk i og omkring Stavanger. For øyeblikket er appen tilgjengelig i AppStore. Gjennom et kart kan du følge med på din egen posisjon og du kan finne hundrevis av gatekunstverk. Nye kunstverk blir lagt til fortløpende.

Den mest nylige Nuart-festivalen fant sted i begynnelsen av september 2019, og det er nå mulig å finne nøkkelverkene fra festivalen ved hjelp av et online kart eller ved bruk av appen. Guidede turer blir arrangert hver lørdag inntil slutten av oktober.