Kunst på byen

Den tradisjonelle måten å se kunst på er sannsynligvis å gå på museum. Man velger hva man ønsker å se – tavler på Nasjonalgalleriet eller Munchmuseet (hvis man er i Oslo) eller moderne kunstverk og utstillinger på for eksempel Henie Onstad senter eller Astrup Fearnley-museet. Men for den som besøker et museum blir det uansett én type kunst – tavler eller installasjoner, det kan fort bli mange inntrykk som er svært like hverandre og det føles kanskje litt for ensrettet.

Men da finnes det gode alternativer som i tillegg til å by på stor variasjon også gir litt frisk luft og en spasertur – Gatekunsten.

For den som har litt tid til overs og klarer å løfte blikket fra hverdagsstressen finnes det mye å se på gater og torg rundt om i byene her i landet. Bykunsten kan alene være grunn for å ta en tur i omgivelsene, men de fleste må nok si med hånden på hjertet at turist i egen by er man altfor sjelden.

Det er mye å se på en slik tur, høyt og lavt, stort og smått, så det er lurt å planlegge en slik tur for å fange det som er av interesse.

Hvis man tar en tur på byen i Oslo trenger man ikke å gå langt for å få sett mye. Bare rett ned på Tjuvholmen og Aker Brygge, en kort spasertur fra Nasjonalteatrets T-banestasjon er et bra sted å begynne. Her vil besøkeren finne et noe surrealistisk hengende kunstverk med mennesker, laget i netting. De svever høyt over oss alle, og det er ikke sikkert at det blir lagt merke til hvis man ikke ser opp, bokstavelig.

Lenger ut finnes det et reinsdyr som ser litt annerledes ut en hva man er vant til – den er nemlig laget av reservedeler til en motorsykkel, med serienummer og alt. For den som ønsker noe mer sjønært finnes det også, bare fortsett å gå lenger ut.

Men byen er stor og hvordan er det mulig å dekke alt? En måte foruten å gå, er å bruke bysykkel, eller de nye sparkesyklene, eller hvorfor ikke bruke miljøvennlige kjøretøy fra Vässla så kommer du frem rask.