Kunst og veldelighet

Hvis du bodde i Oslo i høsten 2013 husker du kanske de fargerike knalloransje skjerfene som plutselig en dag ga varme i byen?
Selv om det ikke var vinter i sikte på en lang tid ennå hadde noen vært ute om natta og pyntet statuer, gatelykter, trestammer…alt som kunne trengt et varmt og godt skjerf.

Var det noen som fått strikkedille og hadde kjøpt altfor mye oransje garn?

I noen byer er det innimellom strikkeentusiaster som drar ut og strikker fargeglade, kjempelange strømper og trer på kjedelige hverdagsting i gatemiljøet for å glede andre (og seg selv, forhåpentlig). Kunne det være noe slikt som kommet til Oslo nå?

Nei det var ikke det – det var noe mye bedre. Det var Kirkens Bymisjon som fått en hel gjeng med rause mennesker å ta av sin tid og tålmodighet og strikke skjerf. Bymisjonen ga ut instrukser på størrelse, farge og type garn, og så var det tilstrekkelig mange mennesker som fant tid og tok til pinnene og begynte. Det var enkel rillestrikk, frem og tilbake, frem og tilbake.

Og så ble byen pyntet. Det var ikke lenge før skjerfene ble plukket ned, men sånn var det også ment. På hvert av de satt en liten lapp som fortalte at dette var for en som fryser. Det kan jo være hvem som helst, og nog ble det observert en eller to som kanskje ikke helt var i målgruppen for aksjonen men som hadde tatt for seg av det som var fri…

Dette er en veldig flott eksempel på brukbar kunst som har en funksjon som kunstverk helt til den blir plukket ned og brukt av noen som trenger det.
I år gikk NRKs TV-aksjonen til Kirkens Bymisjon og arbeidet med «å skape et varmere samfunn». Det er jo lov å være litt morsom å leke litt med ord i tillegg til å gjøre noe veldig alvorlig og viktig. Dessuten sies skerfene å være »strikkede på årets varmeste dag». Der kan vi legge til humor også – humor, kunst og veldelighet i samme aksjon. Slett ikke værst!