Flott kunst i T-banen

Noen byer som har T-bane lykkes å få den til en del av byens profil, noe som blir nært forbundet med byens profil. Den kan sees på postkort (hvis noen husker de?), websider, i informasjons- og reklamemateriale for byen. London er et godt eksempel; den ikoniske logoen for London Underground, eller the Tube er kjent verden over. Chicagos støyende L-train og T-banen i New York er noen andre.

Ikke fullt så kjent men et sted som er en eneste lang kunstutstilling er T-banen i Stockholm,. Hvis man er en tur i byen er det en god idé å kjøpe billett og ta seg en tur ned under jord i noen minutter. For eksempel hvis du er og nyter av Vinterhagen på Grand Hotel er det kun 200 meter til Kungsträdgårdens T-bane, som er den første som anbefales – til del for sin sentrale beliggenhet, men i hovedsak for den vakre utsmykkingen!

Stasjonen ble åpnet i 1977 så den har vært der i noen år nå, og hvis du ikke har vært der ennå er det på tide å ta turen.

Det er en lang rulletrapp ned til plattformen, med vakkert hvelvet tak. Når man kommer ned er det lett å glemme bort at man er på en T-banestasjon.

Over hodet er et smykket hvelv med litt merkelige symboler, men hele stasjonen er utsmykket med referanser til ting som vært i området og som har blitt funnet eller som man vet har vært der tidligere, så det er god anledning å tro at bildene av lenestoler og annet som kanskje ter seg litt merkelig, er knyttet til historien i området.

Det går en loftgang over til den siden der hvor plattformene er, og den som tar seg tid å stoppe opp litt på veien over har mange ting å se. Det ser ut som en arkeologisk utgraving på begge sider; greske pilarer som ser ut som de nettopp blitt funnet, antikke statuer nede i grøfta som gir en følelse av at man sitter og ser rett ned i utgravingen.

På andre deler av stasjonen finns det mer rare ting; bøtter, stubber, og ikke minst et helt eget økologisk system (!) med edderkopper som kun finnes her i hele landet og en mosetype som ikke setts siden 1930-tallet og plutselig dukket opp her nede.

Vel vert et besøk!