Boutiquehotell – en ny kunstform

Boutiquehotell, et begrep som oppsto i New York i 1984, da hotell- og nattklubbeier Steve Rubell åpnet Morgan Hotell som han sammenlignet med en Boutique, lik en fransk forretning som leverer eksklusive og tilpassede varer til kundene sine.

Konseptet er egentlig en slags videreutvikling av Bed & Breakfast, men større. Det er likevel et mindre hotell, gjerne med 10 – 100 rom, individuelt innredet, intimt, med unike opplevelser og ekstra service. Konseptet ble ganske raskt populært og spredte seg fort til storbyer over hele verden. I dag har konseptet blitt så vanlig at det nesten åpnes et nytt boutiquehotell hver dag. Konseptet har i tillegg utviklet seg til å skille seg enda mer ut fra tradisjonelle og forutsigbare hoteller, enn det var i begynnelsen. Det er også blitt stadig vanligere at boutiquehoteller etableres i nedlagte industribygninger, gamle møller, togstasjoner eller skolebygninger.

Dagens boutiquehotell har ofte sin egen signatur og er gjerne designet rundt et tema, det kan være foto, film, musikk, en forfatter, veteranbiler, en farge – og til og med drikkevarer som gin og whisky. Mange av dem er så gjennomførte at de kan ansees som rene kunstverk. Og når vi snakker om kunst, mange boutiquehoteller er gjerne innredet som rene gallerier, der det det er unike utstillinger som skifter med tema gjennom året. Faktisk er det påfallende mange kunstnere selv som har åpnet boutiquehoteller. De har dekorert og innredet dem med egen kunst, og med rom som gjerne ikke har upersonlige nummerskilt på dørene men egne navn. Et boutiquehotell er helt spesielt, det har sin egen personlighet og sjarm. Dette gjenspeiler seg gjerne i mat og drikke, der det ofte benyttes lokale råvarer i egne signaturretter.

Nå som det har blitt stort fokus på gjenbruk, er det også mange boutiquehoteller som satser på nettopp vintage, og interiør i form av gjenbruk, noe som gjør dem både spennende og originale. Det ser ut til at konseptet bare blir mer og mer populært og passer for både bohemen og de som er ute etter noe ekstra. Så neste gang du skal ut og reise, se etter et boutiquehotell for å få en ren kunstopplevelse ut av hotelloppholdet, istedenfor for bare en vanlig, kjedelig overnatting.